16 Temmuz 2009 Perşembe

EVENT Opal

Opal’in Hikayesi

EVENT Opal, en doğru sesi veren stüdyo monitörleme sistemini yaratma hedefiyle, yıllardır yürütülen bir araştırma ve geliştirme sürecinin sonucudur.

Opal’in çok özel bir hoparlör olması, en başından beri planlanan yaratılış amacıydı. Bu hoparlörler için istenilen tasarım ise gerçekte imkansızdı: Opal, en pahalı üç-yönlü sistemlerin sahip olduğu aynı dinamik ve geniş mid-range’e sahip, 8-inch çift-yönlü bir hoparlör olmalıydı.

Genişletilmiş bir bas cevabına sahip olmalı ve tüm frekans aralığını benzersiz ve transparan bir biçimde yansıtmalıydı. Distorsiyon ise kesinlikle kabul edilemez bir kavramdı.

Uzun yıllar süren araştırma ve geliştirme süreci neticesinde, EVENT, Opal’i yaratarak geleneksel audio felsefesini yeniden tanımlamayı başardı. Woofer’ı, tweeter’ı, amfisi ve kabininin her biri bütünüyle yenilikçi, özel bir tasarım ve teknolojiyle üretilip birleştirilerek şimdiye dek piyasaya sunulmuş en iyi stüdyo monitörleme sistemi yaratılmıştır.


Woofer


Opal’in EX8 mid-low sürücüsü teknik anlamda bir yeniliktir ve gerçek anlamıyla Opal’in soundunu belirleyen gizli malzemedir. Yeni bir hoparlör olarak pratikte duyulmayan 30Hz – 10kHz cevaba sahiptir ve 1000 watt’lık bir güce sahiptir.

Özellikle Opal için büyük uğraşlar neticesinde tasarlanan EX8, mid-range frekanslarını, sadece üç-yönlü sistemlerde bulunan mid-range sürücülerin sağlayacağı türden bir berraklık ve hızla yeniden üretme gücüne sahiptir. Opal 35 Hz'lik cut-off frekansına kadar tüm frekansları son derece doğru bir şekilde verirken, duyulan bas frekanslarını arttırmak için dinleme alanı üzerinde oynama yapan "rear port" / "bass reflex" tekniklerine gerek duymaz.

Tümüyle EVENT’in geliştirdiği iki yeni teknoloji sayesinde tek bir sürücü üzerinde önceden bahsi olmayacak türden performanslar mümkün kılınmıştır – X-Coil ve XBL.

X-Coil sisteminin temeli, sürücünün boru parçası üzerinde, kısaltılmış ikinci bir bobinin kullanımına dayanır. Bu manyetik bobin, hoparlörün hareketli bobininin zıt kutbuna ayarlanmıştır, böylelikle iki öğe arasında manyetik bir rezistans yaratılmıştır ve hem sürücünün kontrolünde hem de koninin hızında büyük oranda bir artış yakalanmıştır. Bu uygulamanın bize yansıyan tarafı inanılmaz derece de düşük distorsiyon karakteristikleri arasından sıyrılan gelişmiş mid-range dinamikleridir. Kısaltılmış ikinci bir bobinin sağladığı faydalar son zamanlarda kendini göstermiş olsa da, faydalarını tam anlamıyla algılayabilmek için hoparlörün ileri-geri hareketinin (Xmax olarakta tanımlanır) çok geniş bir seviyede olması lazımdır. Bu hareket hoparlörün manyetik devresi tarafından yine hoparlörün içerisinde bulunan ses bobini kontrolü ile dikte edilir. Geleneksel tasarımlarda bu hareket sınırlanmıştır – koni birkaç milimetre hareket ettikten sonra ses bobininin kontrolü azalır ve bunun sonucunda distorsiyon oluşur.

Hi-Fi hoparlörlerde sıklıkla kullanılan bobinin uzunluğunu arttırma tekniği sayesinde manyetik kontrolün sürekliliği garanti altına alınmıştır. Bu yöntem daha fazla hareket kontrolü sağlasa da, düşük ses çıkışı vererek verimliliği önemli ölçüde azaltır. Uzun bir araştırma ve geliştirme süreci neticesinde EVENT’in geliştirdiği patentli manyetik motor tasarımına sahip XBL teknolojisi sayesinde manyetik devrenin etkinliği yüksek oranda artmıştır. Bu teknolojinin getirisi ile EX8 bir eşi daha olmayan 36mm’lik doğrusal hareket alanına sahip olmuştur.

EX8’in özel üretilen ısmarlama konileri, sahip oldukları yumuşak kağıt doku ve uzun karbonfiber liflerin birleşiminden oluşan yapıları sayesinde yüksek seviyede sağlamlığa ve düşük kütleye sahiptirler. Diğer üreticiler arasında popüler olan polypropylene materyalini kullanmak yerine bu materyali tercih eden EVENT, bu materyalin gerçeğe en yakın ve en berrak sesin elde edilmesini sağladığını gözlemlemiştir.

Tweeter


Opal’in ULD1 üst-frekans bileşeni, çok özel bir oval ses dalga yolu yönlendiricisine (wave guide) sahip metal kubbeli bir tweeter içerir.

Opal’in gelişiminin ilk aşamalarında detaylı bir ses dalga yolu yönlendiricisinin, hoparlör sisteminin yatay ve dikey ses yayılım karakteristiklerin kontrolü üzerinde kritik bir etkiye sahip olduğu kanaatine varılmıştır. Bu düşünceden yola çıkılarak ses dalga yolu yönlendiricisini doğru biçimde çalıştırmak için gerekli olan sağlamlık ancak metal bir tweeter ile sağlanabilmiştir; çünkü yüzeysel ses dalga-yolu yönlendiricileri bile hoparlör konisi yüzeyinde akustik yükleme yaratırlar.

ULD1’in berilyum bakır kubbesi mutlak rijidliğini rezonans frekansı noktasına kadar korur, daha doğrusu duyulabilir frekans aralığı karşısında bir pistonmuş gibi davranır. Çok yüksek güce sahip neodymium motor ile eşleştirilerek, harmonik distorsiyonların tüm güç seviyelerinde son derece düşük bir seviyede tutulması sağlanmıştır. Çeşitli faktörler göz önüne alındığında bu seviyenin diğer Hi-fi ve monitör hoparlör tweeterları’ndan daha düşük olduğu görülür.

Tweeter kubbesi, süspansiyon, motor ve ses dalga yolu yönlendiricisi arasındaki ilişkiye; ses çıkışı, yöne ait kontrol ve güç cevabının akustik olarak optimum seviyede tutulması için özel bir önem verilmiştir. EX8 woofer’ıyla mükemmel bir uyum içerisinde çalışması içinde gerekli hassas ayarlar yapılmıştır. Ek olarak Opal’in ses dalga yolu yönlendiricisi yatay pozisyonda da kullanıma izin verir ve kolaylıkla döndürülebilir. Ses dalga yolu yönlendiricisi ses dalgalarında bozulma ve kopukluk yaşanmaması için her iki şekildeki kullanımında da son derece hassas olarak konumlandırılmıştır.


Kabin


Opal’in kabini sağlamlık ve sabitlik sağlayan alüminyum materyalle üretildiğinden rezonans en alt seviyeye indirgenmiştir. Opal’in karmaşık ve hemen her noktası kavisli olan yüzeyi sayesinde sürücülerin ürettiği enerjinin düz yüzeylerden yansıması sonucu oluşan her türlü sapma en aza indirgenir.

Kabinin iç yapısında duran dalgaların ve rezonansın yok edilmesine yardımcı olan kompleks bir tasarıma sahiptir ve dahası herhangi bir mid-frekans sızıntısını en aza indirir.

Opal’in önden monte edilmiş bas refleks çıkışları, üreticilerin çıkışları alışılagelmiş biçimde kabinin arkasına konumlandırıp alt frekansların duyumunu odanın yansımalarına dayanarak yükseltmelerinin veya başka akustik fedakarlıklar talep eden pasif radyatörlerin karşısında bir duruş sergiler.

Çıkışların kabinin ön tarafına monte edilmesi anlaşılır bir uygulamadır çünkü ön taraf aynı zamanda sesin de yönlendiği noktadır, fakat geleneksel önden monte edilmiş çıkışlarda da bir takım kısıtlamalar mevcuttur. Bu uygulamadaki en temel sorun çıkış gürültüsü ve hava akımının sebep olduğu türbülansın seste oluşturduğu “puflama” gibi yan etkilerdir. Opal bu problemi her bir çıkışın yatay ve dikey ekseni karşısında asimetrik bir geometri oluşturma yaklaşımıyla çözmüştür. Bu değişken özdirenç, hızı ve buna bağlı olan hava distorsiyonunu yüksek ses seviyelerinde bile duyulamayacak bir seviyeye düşürür. Çıkış bileşeninin sonunda bulunan 180 derecelik kıvrım akustik bir low-pass filtre gibi davranır ve kabinin herhangi bir mid-frekans sızıntısını yok etmesine yardımcı olur.

Güç


Opal’i oluşturan tüm bileşenler gibi amfide tümüyle özel yapım bir tasarıma sahiptir. EX8 ve ULD1 gibi transparan ve düşük distorsiyona sahip sürücülerin kullanımının bir anlamı olması için amfinin de mümkün olan en düşük distorsiyona sahip olması zorunluluğu vardır bu yüzden Opal tasarımında B Sınıfı bir topoloji seçilmiştir.

Ses devresi tasarımı üzerine odaklanan EVENT mühendisleri %0.005’ten daha az toplam harmonik distorsiyon (THD) veren 4 katmanlı PCB üretmeyi başardılar. İlave bir ‘soft clipping’ devresinden de yardım alan sistem, sinyalin doğal dalga yapısını amfi clipping’e girse bile korumasına izin verir. Bu sayede ses sinyalinde hissedilen distorsiyon önemli ölçüde azalır.

EX8 sürücüsü tarafından sağlanan dinamiklerin ve "transient" lerin yeniden üretilebilmesi için Opal’in güç yönetiminde, sabit güç yerine anlık güç üzerinde odaklanılmıştır. 1000 watt’a kadar çıkabilen Opal, alt frekansların gereksinim duyduğu akustik enerjiyi rahatlıkla sağlar. Opal’in kontrol elektronikleri titiz biçimde tasarlanmışlardır, "crossover" ve "equalization" noktalarında düz bir faz cevabının korunması için gerekli olan faz uyumlu temel filtreler kullanılmıştır. Kabinin önündeki panelin arkasına akustik filtre seti yerleştirilerek hoparlör cevap eğrisinin basitçe ve zorlanmadan ayarlanabilmesi mümkün kılınmıştır.

Kurulum

EVENT StudioEQ sistemi Opal için mükemmel bir ortaktır. Oda kalibrasyonunun ve gerekli düzeltmelerin kesin bir biçimde yapılmasına yardımcı olarak en doğru reprodüksiyon ortamını, yerleştirilme alanına bakılmaksızın sağlar.

StudioEQ yazılım paketi kullanıcıların dinleme alanlarını kolayca modellemesine izin verir. Odanın boyutları, akustik cevabı, hoparlör'ün bulunduğu yer ile dinleme alanı ve diğer basit parametreler değerlendirmeye tabi tutulur. Ardından sistem, Opal’in frekans cevabını belirlenmiş alan içerisinde modeller ve istenilen düz cevap eğrisini elde etmek için gerekli olan akustik filtreleri hesaplar.

Kulllanıcılar StudioEQ’nun mikrofonunu kullanarak Opal kurulumlarının gerçek frekans cevaplarını ölçerek gerekli küçük ayarlamaları yapabilirler.

Opal monitörlerinizi online olarak kaydettirmenizin ardından StudioEQ sistemini ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz.

Event Electronic'in özel OPAL sayfasına gitmek için tıklayın.
Peter Freedman'ın meydan okumasını görmek için tıklayın.

Mixonline'da çıkan OPAL incelemesi için tıklayın.


TEKNİK SPESİFİKASYONLAR

Sistem
Frekans cevabı 35 Hz - 22 kHz
Crossover frekansı 1600 Hz
Crossover tipi Akustik 8th dereceden (48 dB/Oct)
3. Harmonik distorsiyon @ 90 bd SPL, 1m 500 - 7 kHz - 0.08%
200 - 20 kHz - 0.2%
<>
Akustik çıkış - SPL @ 1 mt.
Uzun süreli (80Hz - 20 kHz)
111 dB
Peak (80Hz - 20 kHz)
114dB
Sinyal girişi Combo XLR, 1/4"TRS (bal/unbal)
Giriş hassasiyeti .755 v/rms = 0 dBu
AC giriş voltajı 11-120 V / 220-240V
Ortalama uzun süre kullanım güç harcama 220 Watt
Beklemede güç harcama <20>
Fiziksel özellikler
Kabin hacmi 28 Litre
Kabin yapısı Yüksek basınçlı aluminyum enjeksiyon
Kabin dış yapısı Siyah toz cila
Alçak frekans vent çıkışları İki adet değişken empedanslı port (patent pend.)
Waveguide yapısı Yüksek basınçlı aluminyum enjeksiyon
Waveguide Hareket ettirilebilen Eliptik waveguide
Boyutlar 295 mm x 450 mm x 273 xx
Ağırlık 21.2 Kg.
Alçak frekans amfisi
Frekans cevabı 20 Hz - 20 kHz (+/- 0.1 dB)
Çalışma band filtresi 20 Hz - 1,600 Hz
Total harmonik distorsiyon 0.009% @ 300 Watt / 5 ohm yük ile
Voltaj kazancı 24 dB
Uzun süreli güç @ 5 ohm 270 Watt
Sürekli güç @ 5 ohm 387 Watt
Anlık güç @ 5 ohm 600 Watt
Çıkış topolojisi Class AB
Soğutma Aluminyum ısı emici
Yüksek frekans amfisi
Frekans cevabı 20 Hz - 20 kHz (+/- 0.1 dB)
Çalışma bant filtresi 1,600 Hz - 20.000 Hz
Total harmonik distorsiyon 0.003% @ 90 Watt / 5 ohm yük ile
Voltaj kazancı 15 dB
Uzun süreli güç @ 5 ohm 50 Watt
Sürekli güç @ 5 ohm 112 Watt
Anlık güç @ 5 ohm 140 Watt
Çıkış topolojisi Class AB
Soğutma Aluminyum ısı emici
Alçak frekans sürücü - EX8
Piston çapı 7.1" (180 mm)
Voice Coil konfigürasyonu X-Coil double / Düşük distorsiyon tasarım
Voice Coil çapı 2.6" (66 mm)
Kısaltıcı Coil çapı 2.56" (62.5 mm)
Materyal tipi Yüksek dayanıklı poliamide - Cam fiber
Voice Coil teli Bakır Clad Al
Mıknatıs tipi Neodmiyum
Manyetik boşluk tasarımı XBL - Parçalı boşluk
Nominal empedans 5 Ohm
Cone tipi Karbon fiber kompozit
Güç bilgileri
Sürekli Pink Noise
240 Watt
Program Gücü
360 Watt
Kısa süreli Güç
720 Watt
Yüksek frekans sürücü - ULD1
Dome çapı 1" (25.4 mm)
Voice Coil çapı 0.98" (25.0 mm)
Mıknatıs tipi Neodmiyum
Empedans DCr 6 Ohm
Kabin içi nominal empedans 5 Ohm
Dome tipi Beryllium Bakır
Güç bilgileri
Sürekli Pink Noise
25 Watt (1.6 kHz üstü)
Program Gücü
360 Watt (1.6 kHz üstü)
Kısa süreli Güç
720 Watt (1.6 kHz üstü)



HOPARLÖR ÖZELLİKLERİ
Sürücü Çapı 7.1" X-Coil teknolojili düşük distrosion tasarım, 1" Tweeer
Sürücü Gücü 360 W / 50 W
Dinleme Uzaklığı Yakın / Orta
Analog/Dijital Giriş Analog
Kaç Yollu 2
Extra Özellikler Crossover: 1600 HZ, Max SPL: 114 dB peak @ 1 mt.
Frekans Cevabı 35 Hz - 22kHz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder