16 Temmuz 2009 Perşembe

HACKiNTOSH iATKOS v7 kurulum rehberi ve açıklamalar

DİKKAT!

1- Bu DVD, Apple harici x86 mimariye sahip bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Lütfen bu DVD'yi macintosh'unuza takıp boot etmeye çalışmayın!

OSX86 için önerilen donanım özellikleri:

Çalışabilecek en düşük donanım: x86 SSE2 CPU, 512MB RAM, 10GB hedef disk bölümü, OpenGL ekran kartı.

Önerilen en düşük donanım: Intel Core veya AMD x2 CPU, 1GB RAM, 15GB hedef disk bölümü, nVidia 6600 yada daha yeni, ATI X1300 yada daha yeni, Intel GMA950 yada X3100 ekran kartı.

iATKOS DVD'yi boot edip kurulum yapabilmeniz için anakartınızın (en önemli olanı) uyumlu olması gerekmektedir.

2- Bu sürüm Apple'ın işletim sistemi Mac OS X Leopard 10.5.7 (9J61), bazı temel sürücüler ve x86 paketleri içermektedir.

3- ÖNEMLİ UYARI - iATKOS_v7.iso dosyasının md5'i ile sitemizde yayınlanan md5'in aynı olduğundan emin olunuz. Aksi taktirde yanlış/hatalı bir iso dosyası sahibi oldunuz, hayırlı olsun. MD5 doğrulamasını DVD imajını mount yada herhangibir şey yapmadan önce yapınız! Kaliteli DVD ve sürücü kullanınız ve yavaş bir hızda yakınız.

4- Sistem kurulumundan önce donanım id lerinizi not alın, yani donanımınızın ne olduğundan emin olun. "Benim AC97 ses kartım var" demek donanımın ne olduğunu bilmek değildir, 1000 küsür AC97 vardır. Donanım Dev. id. leri öğrenmek için 3 yolunuz var.
-iATKOS v7 ile boot edin ve "Utilities" menüsünden "Hardware Info"'yu çalıştırın ve not alın
-Bir Linux live cd ile boot edin (örd: Ubuntu Live cd) terminalde "lspci -nn" komutu girin ve not alın
-Windowsçular, Everest Ultimate edition kurun ve çalıştırın, sonra da not alın

5- Donanımınızın uyumlu olup olmadığını öğrenebilmek için InsanelyMac, Hackint0sh, bizim forumumuz yada osx86 ile ilgili sitelere başvurmanız gerekir. Bu sitelerde soru sormaktan önce arama yapmanız gerekmektedir, hemen herşeyin cevabı vardır. Bu aramaları yapmadan "bu laptopa nası mek kurabilirim" gibi sorular sorduğunuz taktirde ters tepkiler alabilirsiniz, bunlarla karşılaşmamak için sormadan önce bu sitelerde, google'da, wiki'de arama yapmanız sizin açınızdan daha sağlıklı olacaktır.

6- KURULUM SONRASI SİSTEM ÇALIŞMAZSA panik yapmayın korkacak bişey yok, bilgisayarı kırmayın ağlamayın sızlamayın ve lütfen gri ekranda 5 dakkadan çok beklemeyin! Bu kadar bekliyorsa zaten bi yerde takılmıştır ve çözülmeyi bekleyen bir sorun vardır. Sabaha kadar bu ekranda beklediğini söyleyen arkadaşlar gördük hayretle anıyoruz kendilerini. Korkmayın, biraz bilgi sahibi olmanın, sistemin sorununa yönelik çözümler bulmaya çalışmanın zararı olmaz. "Bilinen Sıkıntılar ve Sorunlar" kısmını okuyunuz, oradaki temel sorunlara yaklaşımı yerine getirmeden probleminizle ilgili forumlarda soru sormayınız, cevap alamayabilirsiniz.



Ön Bilgi:

- Bu sürüm ile birçok donanımda (Intel/AMD) gerçek Mac'ler gibi güncellenebilecek OSX86 sistemler hazırlayabilirsiniz. İlgili kısmı okuyunuz.

- Bu sürüm ile daha önceki OSX86 sisteminizi güncelleyebilir yada yenileyebilirsiniz, sadece sürücü kurulumu yapabilirsiniz. İlgili kısmı okuyunuz.

- Bu sürümde birçok donanımdaki uyum sorunları üzerinde de çalıştık, sonuç olarak bu sürüm daha çeşitli donanımlar üzerinde başarıyla çalışabilecektir.

- Manual bootloader kurulum programları ve birçok paketlerle birlikte Software RAID desteği mevcuttur.

- Bu sürüm GPT (Guid Partition Table) ve MBR (Master Boot Record) desteklemektedir.
(Not: GPT, x86 mimarisindeki bilgisayarlar için geliştirilmiş ve Intel Mac'lerin de kullandığı bir disk bölümlemesi türüdür. Yapısı MBR'den farklıdır, bazı güzel özellikleri vardır. Bilgisayar teknik bilgisi yeterince olmayan kullanıcılar için GPT çoklu boot prosedürü biraz karışık olabilir, bu kullanıcıların MBR kullanmaya devam etmelerini öneriyoruz.
MBR disklerde 4 adet birincil disk bölümü limiti vardır (işletim sistemlerinin MBR üzerinde çalışabilmesi için birincil disk bölümüne kurulmaları zorunludur, ancak bu Linux'lar için geçerli değildir, Linux sistemler MBR üzerinden başlatılarak mantıksal disklerde çalışabilmektedir) ancak GPT' de ise birincil yada mantıksal disk şeklinde bir sınıflama yoktur. GPT diskler üzerinde 128 adete kadar başlatılabilir disk bölümü oluşturabilirsiniz. HFS+ disk bölümünün boyutunu değiştirebilmek ancak GPT disklerde mümkündür ve oldukça da keyifli bir özelliktir.
Windows Vista SP1 GPT desteklemektedir, Windows XP'de OS X disk utility ile kolayca hazırlanabilen Hybrid GPT disklerde çalışabilmektedir. Win 95, 3.1 ve daha önceki versiyonların GPT desteği hakkında bişey bilemiyorum malesef. Linux'un yeni bootloader'ı Grub2 GPT destekler ve ayrıca birçok Linux distro'su Hybrid GPT disklerde de başarıyla çalışır.
Yakın gelecekte çoğu bilgisayar GPT üzerinde çalışacaktır.)

- Bu DVD, her donanım için özel sürücüleri içinde barındıramaz. Eğer bir donanımınız kurulum sonrasında çalışmıyorsa, bununla ilgili, eğer bulunuyorsa sürücü kurmak kullanıcının elindedir. DVD, kişiye özel program ve sürücüleri barındırmaz ve destekleyemez.

- Ana sistem, retail DVD kurulumu gibi tamamen orjinal dosyalardan oluşmaktadır. Bu demektir ki sadece ana sistem seçili olduğu zaman başarılı bir kurulum olmayacaktır.


Temiz Kurulum:

1- Temiz bir kurulum için ''Utilities'' menüsünden Disk Utility'yi çalıştırın ve hedef disk bölümünü silin. Gerekiyorsa ''Partition'' seçeneğinden disk bölümlemesini yapabilirsiniz.

-- Partitioning Options kısmından MBR (Master Boot Record) yada GPT (Guid Partition Table) seçebilirsiniz. Varolan disk bölümleme türünü (MBR yada GPT) değiştirdiğiniz taktirde diskteki bulunan bilgiler silinecektir.
-- Bu sistemi ilk defa kurmaya hazırlanan vindovsçular: D:\ deki vindovs program setapları, porno, trojan&virüs arşivlerini kaybetmemek için aktif birincil hedef disk bölümünü (active primary target partition) Parted Magic Live CD ile hazırlamanızı öneririz, diskutil ile sadece silin (erase) ve ikinci basamağa geçin.

2- Sistem kurulumu için hedef disk bölümünü seçin.

3- ''Customize''*** kısmından sisteminiz için gerekli paketleri seçin.

4- ''Install'' 'a basın ve kurulumu başlatın..

Kurulum süresi ortalama 15 dakikadır.



Güncelleme/Yenileme Kurulumu:

iATKOS v7 DVD'si ile varolan osx86 sisteminizi güncelleyebilir yada yenileyebilirsiniz. Kişisel ayarlarınız, kurulu programlarınız, bilgileriniz ve kullanıcı hesapları korunacaktır. Bu yöntem iATKOS kurulumlarında oldukça başarılıdır, dikkatli olunduğu taktirde diğer 10.5.0 ve üzeri Intel/AMD osx86 sürümleri ile olan kurulumlarda da büyük oranda başarılı olacaktır. Ancak bilgisayar konusunda windows ev kullanıcısı kadar bilgi sahibiseniz ve ne yaptığınızdan emin olamıyorsanız riskli bir işlem sayılabilir.

iATKOS sürümü haricindeki kurulumları güncellemek için kullanıcı çok temel bir iATKOS v7 kurlumu ile başlamalı. SATA/IDE, VGA ve AMD sistemler için Voodoo kernellerden biri seçilmeli. Standart olarak işaretlediklerim zaten seçili olarak kalacak. Eğer çalışmazsa yada ek bazı şeyler denemek isterseniz daha sonraki kurulumlarda bu listeyi arttırabilirsiniz. Kafanız karışmış olabilir ama aslında olay basit, iATKOS v7'yi defalarca aynı partisyon üzerine partisyonu silmeden güncelleme şeklinde kurabilirsiniz, her kurduğunuzda iATKOS v7 kurulumu önceki seçtiğiniz sürücüleri ve bazı yamaları silecektir ve sonuçta her kurulumda yeni bir kombinasyon deneme şansınız olacak, bilgilerinizi, kullanıcı hesaplarınızı ve programlarınızı kaybetmeden.

Ancak kurulu programlarınız ve bazı özel sürücüleriniz (ördek: maudio firewire(mesela yani)) 10.5.7 sistem ile uyumsuz olabilir, bunun iATKOS sürümü ile yakından uzaktan ilgisi yoktur. Bunun için iyi bir araştırma yapın, "Zort.app acaba 10.5.7 de çalışmıyor mu?" gibi..

1- Sistem kurulumu için hedef disk bölümünü seçin.

2- "Customize"*** kısmından sisteminiz için gerekli paketleri seçin.

3- Window menüsünden "Installer Log"'u açın.

4- "Install"'a basın ve Installer Log penceresine bir kere tıklatın ve en üstte kalsın

5- Kurulumdan sonra "Restart"'a basmadan önce Utilities menüsünden "Reset Password"'e tıklatın

6- Kullanıcıların ve Root'un şifrelerini belirleyin, klasör modlarını düzeltin (bunlar birer tıkla halloluyor).

7- "Restart"'a basın ve yeni sisteminizi açın.

8- System Preferences'den dilerseniz kullanıcı hesap türünüzü "Standart"'tan "Admin"'e değiştirin, belirlediğiniz Root şifresi gerekecektir.

Kurulum süresi ortalama 15 dakikadır.



Sadece Sürücü Kurulumu:

iATKOS v7 DVD'sini herhangibir zamanda sürücü/yama/kernel kurulumu için de kullanabilirsiniz.

- iATKOS v7 DVD ile boot edin ve hedef disk bölümünü seçin
- "Customize"***'a basın ve sadece kurmak istediğiniz öğeyi yada öğeleri seçin
- "Install"'a basın
- Hata mesajını dikkate almayın ve "Restart"'a basın




*** Customize kısmı bu sistemi kurup başarıyla çalıştırabilmeniz için en önemli kısımdır.

Customize:

Temel olarak bazı paketler seçilmiştir. Birkaç paket ekleyerek çoğu donanımda başarılı kurulum yapılabilir, açıklamaları dikkatli okuyun!

- iATKOS Main system: osx86 ana sistem kurulumu için bunu seçmeniz gerekir.

- Bootloader: 3 seçeneğiniz var. Birini seçmeniz gerekir. RAID sistemler için herhangibir bootloader seçmeyiniz, RAID sistem için bootloader kurulumunu Utilities menüsündeki chameleon installer'lardan birini kullanarak yapmanız gerekecektir.
Chameleon v2 seçili olan bootloader'dır. Birçok özelliği vardır, grafik arabirimi vardır ancak halen deneme aşamasında olan bir projedir. Kernel panik gibi beklenmeyen bir durum söz konusu olduğu zaman birsonraki kurulumunuzda Chameleon v1'i seçiniz.
Chameleon v1.0.11 birçok sistemle uyumludur.
Xiezhy bootloader boot camp gibi görünen ve bazı özellikleri benzeyen başarılı bir bootloader'dır. RAID desteği yoktur.

- /Extra directory: Bu seçenek sistem disk bölümünüz root'unda "Extra" isimli bi klasör oluşturur ve bunu ancak Chameleon v2 bootloader seçildiğinde yapar. Sistem "-f" ile açıldığı zaman yüklenemeyen ve bazı durumlarda sistem mkext'i içine dahil edilemeyen bazı sürücüler (Legacy) bu klasörde iken her şekilde öncelikli olarak yüklenirler.

- DSDT: Bu paket anakart DSDT'nizdeki hataların düzeltilmesi ve boot'da yüklenmek üzere bir dosyaya kaydedilmesi içindir. Birçok anakart için bu gereklidir.

- Decrypters: Bu 2 decrypter'dan bizini seçmeniz gerekmektedir.

- SMBIOS: SMBIOS Enabler yada x86 SMBIOS sürücülerinden sadece birini seçebilirsiniz. Chameleon v2 seçtiğinizde herhangi bir SMBIOS seçmenize gerek yoktur.

- Kernel: 3 seçeneğiniz var. AMD kullanıcıları kernellerden herhangibirini seçmek zorundadır.
1- Hiçbirşey seçmemek. Uyumlu sistemlerin hiçbir özel kernel seçmemesini, 9.7.0 orjinal kernel ile kurulumu öneririz.
2- 9.5.0 Voodoo kernel. Birçok özelliği vardır, birçok sistemin uyumlu çalışmasını sağlar. AMD destekler.
3- 9.7.0 Voodoo kernel. Yeni Intel I7 Core işlemcileri destekler. AMD destekler.

- ACPI: Bazı eski veya Intel chipset olmayan anakartlar eski versiyon APIC yada x86 modified ACPI sürücüsüne ihtiyaç duyabilir. x86 modifiye ACPI sürücüsü ile Voodoo PS/2 sürücüsünü aynı anda seçmeyiniz, PS/2 mouse/klavye kullanıyorsanız ACPI x86 ile birlikte Apple PS/2 sürücüsünü tercih ediniz. Anakartınız yeterince uyumlu ise orjinal ACPI sürücüsü kullanmanız daha iyi olacaktır.

- Disabler: Bu sürücü x86 sistemler için problem olabilecek bazı OS X sürücülerini zararsız hale getirir.

- OHR: Shutdown/Reboot sorunları için sürücü.

- Drivers: Çeşitli donanımlarınız için sürücüler.
-VGA:
-nVidia: Desktop nVidia kartlar için öncelikle EFI String deneyiniz. Çalışmadığı taktirde sırasıyla enabler'ları deneyiniz. GTX 2XX kartlar için ek olarak GT200 paketlerinden birini seçmeniz gerekebilir.
-ATI: ATI kartlar için "ATI HD"'yi seçiniz. Kurulum sonrasında ATI kartınız için gerekli olacak sürücüyü arayıp bulmanız gerekecektir. Her ATI kart için ayrı bir sürücü gerektiğinden DVD'de ATI sürücülere yer vermedim ve onlardan nefret etme sebeplerimden sadece biri de budur.
-Intel: Laptop GMA 950 ve X3100 kartlar için ilk olarak EFI string deneyiniz, çalışmazsa diğer seçenekleri deneyebilirsiniz, açıklamaları okuyunuz.
-System:
-SATA/IDE: 10.5.7 sistem sadece ICH7 ve bazı ICH8 Non-AHCI SATA/IDE chipleri destekler, bu sebeple Intel/Non-Intel SATA/IDE chipler için çoğunlukla bir yada birkaç SATA/IDE sürücüsü seçmeniz gerekecek. AHCI'deki bazı hataları düzeltmek için AHCI'yi seçmeniz gerekecektir.
-Intel Speedstep: Intel işlemciler için Speedstep desteği.
-Cardbus Driver: Bu seçenek bazı tümleşik firewire chipleri, pccard yuvaları, USB portları, kart okuyucular ve bazı PCI yuvaları için gerekebilir. Ördek: Eğer çalışmayan ama uyumlu bir wireless kartınız yada çalışmayan tümleşik firewire var ise bu sürücü sorununuzu çözebilir. Not: Bu sürücü içinde kurulduğu zaman önceden seçmiş olabileceğiniz x86 ACPI'yi etkisiz hale getirecek bi ACPI sürücüsü içermektedir, x86 ACPI seçmediyseniz sorun yok devam edin..
-USB: Bazı problemli anakartlar USB leri çalıştırabilmek için buna ihtiyaç duyarlar. Beraberinde Cardbus sürüsücü de seçilebilir.
-Sound: Standart olarak VoodooHDA seçilmiştir. Bu birçok ses chipini destekler. Arada bir kernel panik verebilir, sakın korkmayın, Power düğmesine uzun süre basın, kasayı sökün pencereyi açın makineyi aşağı atın, düştüğünden emin olunca merdivenleri kullanarak aşağı inin ve makineyi yukarı çıkartın, işlemi tekrarlayıp iATKOS v7 DVD'si ile boot edin sorun çözülecektir. Şaka tabiki, sadece panik olunca bilgisayarı tekrar başlatın.(Başlat menüsünden değil) VoodooHDA yerine sadece ses çıkışı veren AzaliaAudio sürücüsünü seçebilirsiniz. Bunlarla beraber AppleHDA enabler ve injector larına olanak sağlayan 10.5.6 AppleHDA sürücüsünü de seçebilirsiniz. Eski Taruga Patcher lar özel HDA Enabler'lar vs 10.5.7 AppleHDA ile çalışmayacaktır.
-PS/2: USB/PS/2 fare/klavye kombinasyonunu çalıştırdığını iddia eden VoodooPS/2 sürücüsünü seçebilirsiniz. Bunun haricinde klavyedeki tuşları tüm olarak doğru tanıyacaktır. "VoodooPS/2 with trackpad" iyidir hoştur ancak bazı laptoplarda donmalara sebeb olur, ya laptop pencereden atılır yada diğer PS/2 sürücüleri seçilir. Eğer ACPI x86 sürücüsünü seçtiyseniz VoodooPS/2 den uzak durun ApplePS/2 tercih edin, tabiki halen milat ötesi PS/2 fare/klavye kullanıyorsanız.
-Network: Kablolu/kablosuz ethernet sürücüleri, açıklanacak bişey göremedim..

-Languages: Pek çeşitli dil paketleri. Her ne kadar Apple, standart kurulum DVD 'lerinde "bazı" dil paketlerine yer vermeyip nüfusu İzmir kadar olan ülkelerinkine yer verse de biz önemli olan bazılarını DVD'mize ekledik.

-Post-Install Actions: Ana sistem kurulumu için seçilmesi zorunlu, zaten standart olarak seçilidir. Sadece çalışan sistem üzerine sürücü/kernel/yama kurulması gerektiği durumlarda işaretlenmemelidir.

Lütfen paketleri işaretlerken alttaki kutucukta olan açıklamalarını dikkatlice okuyun!



Güncellenebilir Sistem Hazırlamak:

Bu sürüm daha önceki sürümlerimize göre güncellenebilir sistem hazırlamak açısından daha başarılıdır. Sonuç olarak özel ayrı bir profile gerek yoktur. Birçok AMD sistem için bile mümkün olacaktır. Ancak halen bazı sürücüler için kısıtlamalar mevcuttur:

- GMA 950 Desktop
- GMA 950 Rare
- GMA X3100 p
- USB

Bu sürücülerden birine ihtiyacınız var ise güncelleme sonrası bu sürücüleri tekrar kurmanız gerekecektir. Bunun en çok problem doğurabileceği durumlar ise GMA 950 Desktop ve 27AE id si içeren ve "GMA 950 Rare" paketine ihtiyacı olan Laptop'lar. Bunun dışında güncelleme için hayati bir durum yoktur.
Sıkıntılı olabilecek durumlar her zaman olacaktır çünkü kimse yeni sistem ile nelerin geleceğini bilemez. Ördek olarak: yeni kernel belki en uyumlu Intel sistemlerde bile çalışmayabilir, bu durumda Voodoo kernellerden birini seçen arkadaşlar güncelleme açısından şanslı olacaktır. Bu durum belki ACPI yada APIC için başımıza gelecek, ancak birçok şeyin çözümü iATKOS v7 DVD'sinde vardır, yeterki biraz daha tecrübe edinelim.



Software RAID:

Raid hedef üzerine kurulan sistemler için herhangibir bootloader seçmeyiniz. Utilities menüsündeki chameleon installer'lardan birini kullanarak bootloader kurulumunu manuel olarak yapmanız gerekecek. Bu kurulumu sistem kurulumunu başlatmadan önce yapınız (sistem kurulumundan sonra da yapabilirsiniz ancak bunu için kurulum sırasında install log'un açık olması gerekmektedir).

- Software RAID hedef bölümü hazırlamak: osx86 DVD ile boot ederek RAID hedef bölümü hazırlayamazsınız, ancak önceden hazırlanmış bölümü tekrar kurlum yapmak için formatlayabilirsiniz.
RAID hedef bölümü hazırlamak için 2 yöntem kullanabilirsiniz: Çalışan bir OS X sistemi üzerinden Disk Utility kullanarak RAID hazırlayabilirsiniz. Diğer yöntem ise osx86 DVD imajını bir USB-HDD'ye restore etmek, bu USB-HDD'ye manuel olarak chameleon bootloader kurmak ve bununla boot etmektir. Bu sefer Disk Utility ile başarılı şekilde RAID hazırlayabilirsiniz. Ana sistem için Striped RAID, depo olarak kullanacağınız hedef için Mirror RAID önerilir.
Software RAID bölümleri hdd'leri yada disk bölümlerini kullanarak hazırlayabilirsiniz.

- Bootloader kurulumu: Software RAID sistemler boot helper bölümleri ile boot edebilirler, dolayısıyla bootloader'ın boot helper disk bölümüne kurulması gerekir. Yukarıda da belirtildiği gibi bootloader kurulumu için Utility menüsündeki Chameleon Installer'lardan birini kullanmanız gerekecektir. Boot helper bölümünün bsd disk ve disk bölüm numarasını bilmeniz gerekiyor. Bu değerleri Disk Utility yada System Profiler kullanarak kolayca öğrenebilirsiniz. örn: Hedef RAID disk bölümü bsd ismi disk0s2 ise buna ait boot helper bölümü disk0s3'tür.


Çoklu boot :)

iATKOS v7 multiboot sistem yapmanızı direk olarak sağlamaz ancak GPT veya MBR üzerinde çoklu boot sistem hazırlamak iATKOS v7 ile oldukça pratik ve kolaydır.

Aşağıda GPT ve MBR üzerinde Mac-Win-Linux üçlü boot örneğini açıkladım.

- MBR (Master Boot Record) üçlü boot -

- Disk bölümleme türünüzü iATKOS Disk Utility yada Parted Magic Live CD kullanarak MBR (msdos type) yapın ve 3 adet birincil disk bölümü oluşturun, OS X hedef disk bölümü için HFS+, diğerleri için Fat32 format seçin.
Not: PC harddisklerin %99.99999 kadarı zaten MBR olduğundan değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Disk bölümleme türünüzü iATKOS Disk Utility yada Parted Magic Live CD kullanarak değiştirebilirsiniz. (Değişiklik yaparsanız hedef disk içindeki tüm bilgileriniz silinecektir.)

- Hedef Windows yada Linux disk bölümüne boot flag ekleyin ve dilediğiniz sıra ile bu işletim sistemlerini kurun. Linux için önemli bir nokta, bootloader'ı MBR ye değil Linux root'una kurun.

- iATKOS v7 DVD'si ile boot edin OS X'i hedef disk bölümüne kurun.

- Cebelleşmek istediğiniz Windows zavallı Windows Vista ise, yapmanız gereken Vista'yı onarmak. Vista disk bölümüne boot flag ekleyin, Vista DVD ile boot edip Vista'yı onarın, OS X disk bölümüne boot flag ekleyin.

MBR üzerinde üçlü boot sisteminiz donanım içi çakışmasız bir şekilde hazır.

Not: Boot flag eklemek nasıl yapılır? Parted Magic Live CD ile boot edersiniz, hedef disk bölümü üzerinde sağa tıklatırsınız, flags'e bir tık, boot'a bir tık, bu kadar.

- GPT (Guid Partition Table) üçlü boot -

- Disk bölümleme türünüzü iATKOS Disk Utility ile GPT (Guid Partition Table) yapın ve 3 adet disk bölümü oluşturun. OS X hedef disk bölümü için HFS+, diğerleri için Fat32 (msdos) format seçin.

- iATKOS v7 DVD'si ile boot edin OS X hedef disk bölümüne sadece Chameleon Bootloader kurun. ***

- Hedef Windows disk bölümüne kurulum yapın. Bu hedef, ön sıradaki Fat32 hedef bölüm olmalı.

- Hedef Linux disk bölümüne kurulum yapın. Linux bootloader'ı Linux root'una kurun.
(Not: Bazı Linux Live CD'ler ile yapılan kurulumlarda (Knoppix, Kanotix, Parsix, vs.) format için live sistem içindeki Gparted kullanılır. Ancak bu yöntem, bu işlem sırasında önerilen bir yöntem değildir. Bunun yerine unix fdisk kullanarak hedef disk bölümünün sadece bölüm tipini ''c0'' 'dan linux bölüm tipi olan ''83'' 'e değiştirmek ve kuruluma devam etmek doğru olacaktır.)

- iATKOS v7 DVD'si ile boot edin OS X'i hedef disk bölümüne kurun.

GPT üzerinde üçlü boot sisteminiz donanım içi çakışmasız bir şekilde hazır.



Bilinen Sıkıntılar, Sorunlar ve Çözümleri. Tadaaaaaa:

Sistem kurulumundan sonra sistem açılmayabilir, sürekli restart olabilir, belli biyere gelince donup kalabilir ki siz bunu pratikte gri ekranda donma, "girilmez işareti", "yuvarlak ve çizgili işaret"(en çok bunu seviyorum :D) olarak görürsünüz. Bunlar aslında gayet sık karşılaşılabilecek ve çözümleri olabilen şeylerdir.

v7 DVD boot sırasında donma, girilmez işareti, şu büyük yuvarlak çubuk vs ile karşılaştıysanız boot sırasında F8'e basıp "-v" komutu girerek ayrıntıları görebilirsiniz. Boot sırasında F8'e basıp "mach_970" komutu ile boot ederseniz Voodoo temelli 9.7.0 kernel ile boot edersiniz, bu bazı CoreI7 sistemler için gerekli olabilir. Bios ayarlarınızı "Sorunlar ve Çözümleri" başlığında açıklandığı gibi yapmanız gerekmektedir.

Eğer az önce bahsettiğim donma, girilmez işareti, şu büyük yuvarlak çubuk vs ile karşılaştıysanız ilk yapmanız gereken boot ekranında makine boot etmeden önce "-v -f" komutunu girmeniz ve sistemi öyle başlatmaya çalışmanızdır. Bu size ekranda ayrıntılı bir çıktı verecek ve sorunun ne olduğuna yönelik güzel bir ipucu olacaktır. Bios ayarlarınızı "Sorunlar ve Çözümleri" başlığında açıklandığı gibi yapmanız gerekmektedir.

"Waiting for root device" - Bu OS X'in boot etmeye çalıştığı cıhazın bağlı olduğu port'u görmediği anlamına gelir. Bu mesajla DVD ile boot ettiğinizde yada sistem kurulumu sonrası HDD boot sırasında karşılaşabilirsiniz. HDD boot sırasında karşılaştıysanız yanlış/eksik sürücü kurmuş olma ihtimaliniz yüksek demektir. BIOS ayarlarınız da yanlış bir konumda olabilir örnek: SB600 sistemler için AHCI'nin açık olmaması gerekir, çünkü aslında bu sistemlerde gerçek bi AHCI yoktur ve bu sistemle uyumlu değildir, IDE/SATA modu çalışacaktır. Eğer bu durum DVD boot sırasında başınıza geldiyse durum biraz daha vahimdir çünkü DVD boot sırasında varolan tüm sürücüler aktiftir ve yapabileceğiniz şeyler ancak BIOS ayarları ve boot etmeye çalıştığınız cıhazın portunu değiştirerek tekrar denemektir. BIOS için söyleyebileceğim şey, AHCI modlarını öncelikli olarak deneyin, SATA/IDE her türlü kombinasyonu denediğinizden emin olun, çalışsa bile yine de diğerlerini mutlaka deneyin çünkü AHCI gerçekten hızlı bir teknolojidir ve OS X AHCI sürücüsü çok sayıda AHCI modelleri destekler.

DVD boot'da belli biyerde donuyor ve "girilmez" simgesi çıkıyorsa "cpus=1" komutu ile boot etmeyi deneyin ve kurulumda DSDT'nin seçili olduğundan emin olun.

Mavi ekranda takılı kalmak - Bu başınıza geldiyse sorun büyük oranda ekran kartınızın tanınmamasıdır. Yönergeler doğrultusunda paketlerin açıklamalarını iyice okuyarak kurulum yapın, 10 tane birden sürücü seçmeyin ve halen aynı şekilde devam ediyorsa hiçbir ekran kartı sürücüsü seçmeden kurulumu tamamlayın. Bazı nVidia ekran kartları grafik arabirime geçebilmek için "Remove NVDAResman" paketine ihtiyaç duyabilir. Şu anki durumda buna çok nadir gerek olduğunu düşnüyorum ancak yine de ekledim.

Kernel Panik (örn. IOxxxxxxxzyxyz failed) - Bu çoğunlukla donanımınıza uyumsuz bir sürücü seçtiğinizi gösterir. Bazı yama/sürücüler bazı donanımlarla uyumlu olmayabilir, tekrar daha temel bir kurulum yapın, büyük oranda çözülecektir.

Grafik ekrana bunlara rağmen gelemiyorsanız deneyebileceğiniz bir başka komut "-x" dir. Bu güvenli mod anlamına gelir ve sadece belli sürücülerin yüklenmesini sağlayarak grafik arabirime kadar başarı sağlayabilir. Bundan sonra internete bağlanıp sorunu ayrıntısını araştırabilirsiniz.


*******************************************

Daha fazla bilgi için bize sitemizden ve IRC kanalımızdan ulaşabilirsiniz.

web: http://www.uphuck.com
http://www.osx86.es

IRC: irc.atlantis-irc.net #uphuck.DVD
fusion.osx86.hu #iATKOS

******************************************

Mac OS X Leopard sisteminizi beğendiyseniz şunu unutmayın ki bu sistem denemek için geliştirilmiştir. Eğer sistem hoşunuza giderse Macintosh almanız gereklidir. Mac fiyatına (distrübitör saolsun) alacağınız uyumlu bir PC donanımında sistem çok daha hızlı çalışsa da OS X'i lisans olmadan kullanmak yasalara aykırıdır. Gözlerinizden öperiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder